Valokuitu käytännössä

Askarruttaako jokin valokuituun tai sen hankintaan liittyen? Kokosimme tähän useimmin esitettyjä kysymyksiä.

Valokuitu on ohut lasista vedetty kuitu, joka johtaa valoa. Tietoliikenteessä LED- tai laservalolla lähetetään tietoa suurella nopeudella kuidun kautta. Valokuiduista valmistetaan useita kuituja sisältäviä valokaapeleita, joissa voi olla kymmeniä tai jopa satoja yksittäisiä valokuituja. Valokuitupohjainen laajakaistayhteys tarjoaa parhaimman ja nopeimman tiedonsiirtomenetelmän. Tekniikka on erittäin toimintavarma.

Valokuitu on markkinoilla olevista tietoliikenneyhteyksistä nopein ja toimintavarmin: yhteys toimii niin hyvin, ettei sen olemassaoloa arjessa edes huomaa. Valokuidun siirtokapasiteetti on vailla vertaa ja siksi siitä löytyy tehoja myös niihin tulevaisuuden tarpeisiin, joita emme vielä osaa edes nimetä. Valokuitu on pitkäikäinen ja huoleton investointi vuosikymmeniksi.

Valokuidun pätkimättömyys ja toimintavarmuus luovat ylivertaisen käyttökokemuksen. Valokuidun luotettavuus, nopeus ja viiveettömyys mahdollistavat etätöiden tekemisen, takaavat viihdenautinnot ja tekevät nettiasioinnista mutkatonta. Yritykselle valokuitu luo toimivuudellaan tuottavuutta ja perheille sovun riittävyydellään – valokuitu saa nettipelejä pelaavat nuoret kehräämään.  Valokuidun kautta toimivalla, teräväpiirtoisella laajakaistatelevisiolla pääsee eroon antennitelevision sääherkkyydestä ja heikosta signaalista.

Valokuidun monipuolisuus vaikuttaa jopa kiinteistön arvoon: investointi nostaa kiinteistön varustustasoa ja lisää sen houkuttelevuutta vuokraus- tai myyntitarkoituksessa.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa: parhaiten oman tietoliikennekäyttäytymisen muutoksen huomaa, kun katsoo elämäänsä viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin. Millaisia laitteita tai palveluja käytit silloin? Tulisitko tänään toimeen sen aikaisella tietoliikenneyhteydellä? On syytä ymmärtää, että teknologinen muutos ei ole enää koskaan niin hidasta kuin se on tänään: teknologian ja digipalvelujen kehittyminen tarkoittaa päivittäin kasvavaa tarvetta yhä paremmalle tietoliikenneyhteydelle.

Datan määrä verkossa kasvaa kasvamistaan: data liikkuu verkossa ihmisten ja myös laitteiden välillä. Yhteiskunnan palveluja rakennetaan yhä digitaalisemmaksi ja työstä tulee paikasta riippumattomampaa. Koronapandemia käynnisti digiloikan ja osoitti, että monella kuluttajalla on käytössään heikko yhteys: poikkeusaika on nostanut hyvien yhteyksien tarvetta ja arvoa.

Valokuituyhteyttä ei tarvitse päivittää tulevaisuuden tarpeisiin, vaan jopa yhden gigan yhteydellä hoidat varmasti niin asiointitarpeet kuin viihdehoukutukset myös tulevaisuudessa. Valokuidun avulla pääset eroon myös heikosta televisiokuvasta: laajakaistatelevisio ei ole altis signaalin tai säiden vaihtelulle.

Tiesithän, että langaton yhteys on langaton vain lähimmältä mastolta laitteeseesi: mastolle saakka signaali kulkee valokuidussa. Mobiiliyhteydetkin siis nojaavat valokuituun ja langattomien yhteyksien kehittyminen edellyttää kattavampaa valokuituverkkoa koko Suomeen.

Yksinoikeus

Valokuidun käyttäjällä on yksinoikeus tilaamaansa kaistaan: tilaamaasi kaistaa jaetaan vain oman kiinteistösi käyttäjien kesken. Langaton yhteys on aina jaettua: maston kapasiteetti jaetaan alueen käyttäjien kesken. Käyttäjien määrästä riippuu, miten leveä tai kapea kaista sinulle jää.

Nopeus

Valokuidun parhaimpia ominaisuuksia on sen tasalaatuisuus, nopeus ei vaihtele ja tilattu nopeus pystytään tuottamaan kuluttajille kaikkina aikoina kulutuspiikeistä tai säätiloista huolimatta. Koska valokuidun siirtokapasiteetti on tietoliikenneyhteyksien kiistaton ykkönen, ei langattomista yhteyksistä ole haastamaan valokuitua. Gigainen yhteys on valokuidun käyttäjälle arkea kotitalouksissakin, langattoman käyttäjä joutuu tyytymään merkittävästi vaatimattomampaan suorituskykyyn.

Toimintavarmuus

Valokuidussa bitti liikkuu kaapelin sisällä maakerrosten suojaamana. Valokuitu ei kuormitu käytöstä, häiriydy säiden vaihtelusta, joudu katveeseen tai kärsi heikosta signaalista, kuten langaton yhteys. Valokuitu on häiriötön.

Viiveettömyys

”Netti lagaa!”, on tuttuakin tutumpi lause perheissä, joissa verkkopelataan heikolla yhteydellä: netin viive vaikeuttaa reaaliaikaista pelaamista. Viiveetön valokuitu tuo perhesovun ja mahdollistaa entistäkin taktisemmat ennakoinnit verkkopelien mestareille.

Kiinteistön arvonlisäys

Investoimalla valokuituun, nostat kiinteistösi kiinteää varustustasoa ja siten kiinteistön arvoa tai vastaavasti sen kiinnostavuutta vuokramarkkinoilla. Langaton yhteys kulkee käyttäjän mukana eikä vaikuta kiinteistön arvoon.

Pitkäikäisyys

Valokuidun eliniäksi arvioidaan jopa 50 vuotta. Se on huoleton ratkaisu, joka kestää aikaa ja kasvavia käyttötarpeita ilman, että joutuisit tekemään merkittäviä uusia investointeja yhteytesi päivittämiseen: valokuidun nopeudennosto on helppoa ja onnistuu ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Langattomien yhteyksien teknologia vaatii jatkuvaa kehitystä ja samalla myös käyttäjän laitteistojen päivitystä ja uusimista.

Liittymä tilataan täyttämällä tilauslomake Täyskuidun aluekohtaisilla sivuilla. Pääset tilauslomakkeisiin Alueemme-osiosta, klikkaamalla tästä.  Aluekohtaisilla sivuillamme on luettavissa myös yleiset sopimusehdot ja liittymäsopimusedot. Sopimus syntyy, kun lähetät tilauslomakkeen nettisivujemme kautta. Tilaus kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Mitä nopeammin saamme riittävän määrän tilaajia kokoon, sen nopeammin voimme viimeistellä verkon suunnittelun ja aloittaa rakentamisen.

Valokuitu on järkevin ja edullisin toteuttaa kerralla mahdollisimman monelle samalla alueella. Mitä useampi saman asuinalueen asukas tilaa valokuituyhteyden, sen varmemmin valokuituhanke saadaan toteutettua mahdollisimman laajamittaisena.

Valokuituverkko koostuu rungosta, aluekeskuksista ja tilaajaliittymistä: verkon pitää olla kattava ja reitin katkeamaton. Tilaajayhteys kytketään päälle laitekeskuksesta, joka on runkoverkon ”hermokeskus”. Alueelliset runkoverkot kytkeytyvät toisiinsa luoden kansallisen ja kansainvälisen valokuituverkon mahdollistaen tiedonsiirron maakuntien ja jopa maiden välillä.

Kaivuureitti ja liittymän vienti sisälle suunnitellaan tontilla ennen urakointia. Kiinteistön omistajan tulee selvittää, missä vesi- ja sähköjohdot sekä mahdolliset salaojitukset ja maalämpöputket tontilla. Kuidun reitti sovitaan yhdessä asentajan kanssa kiinteistökartoituksessa.  Tässä vaiheessa voidaan suunnitella päätelaiteen sijoituspaikkaa yhdessä. Kuitukaapeli kaivetaan maahan ja tuodaan seinän viereen mieluiten lyhintä reittiä pitkin. Asentaja tekee läpiviennin joko poraamalla tai käyttämällä olemassa olevaa putkitusta.

Päätelaitteen sijoituspaikka vaikuttaa siihen, mitä kautta kuitu halutaan vetää tontin poikki. Hyvä paikka on huone, jossa tietokone sijaitsee (makuuhuone- tai työhuone). Näin vältytään käyttämästä pitkiä johtoja tietokoneen ja päätelaitteen välillä.  Jos tarkoituksena on hankkia IPTV-digiboksi, kannattaa päätelaite sijoittaa television läheisyyteen. Mutta jos hankit langattoman IPTV-digiboksin, silloin sijoittaminen television viereen ei ole välttämätöntä.

Jos on tärkeintä, että yhteyttä pystyy langattomasti jakamaan mahdollisimman monelle laitteelle, päätelaite kannattaa olla asunnossa keskeisellä paikalla. Pölyiseen paikkaan laitetta ei pidä sijoittaa, eikä sellaiseen, jossa on paljon läpikulkua. Sähkölaitteet voivat lämmetessään rikkoutua, ja kytkentäkuidut vioittuvat herkästi, jos kävellessä osutaan päätelaitteeseen tai johtoihin.

Huolehdi, että asentaja pääsee poraamaan läpivientiä sekä ulkopuolelta että sisäpuolelta. Läpiviennin korkeuden valinta on tärkeää. Halutaanko, että kohta jää piiloon huonekalujen taakse vai pitääkö läpivientikotelon alle mahtua esimerkiksi lipasto? Päätelaite asennetaan läpiviennin läheisyyteen omaan seinätelineeseen tai asiakkaan osoittamaan paikkaan (hylly, tv-taso). Mieti onko langattoman signaalin kuuluvuus hyvä kyseisellä paikalla.

IPTV:n, tai tutummin netti-TV:n, avulla katsot televisiolähetyksiä valokuituyhteyttä käyttäen. Täyskuidun yhteistyökumppanina IPTV-palveluiden tarjoamisessa toimii Maxivision, jonka IPTV-boksin kautta tv-kanavat näkyvät.

Peruskanavapaketin lisäksi Maxivisionilla on tarjolla monenlaisia maksukanavia ja kanavapaketteja, kuten C More ja Viasat. Lisäksi voit valita lisäpalvelun, jolla voit tallentaa tv-lähetyksiä ja katsoa niitä myöhemmin boksillasi tai mobiililaitteillasi.

IPTV:n käyttö edellyttää digiboksia, jonka voi hankkia Maxivisionilta

Antennitelevision televisiolähetykset siirtyvät lähitulevaisuudessa DVB-T2 -lähetystekniikkaan, mikä tarkoittaa monelle suomalaiselle joko katolla olevan antennitekniikan tai tv:n ja digiboksin uusimista. Koska IPTV ei ole sidoksissa antenneihin, voit katsoa sen avulla televisiolähetyksiä ilman, että vaihdat vanhaa televisiotasi uuteen tai teet mittavaa antenniremonttia.

Valokuituyhteyden kautta toimivaan IPTV:hen eivät vaikuta sää tai kiinteistösi maantieteellinen sijainti. Pääset siis nauttimaan haluamistasi tv-kanavista ja lempiohjelmistasi häiriöttömästi ilman että television kuva pysähtyy tai pätkii.

Täyskuitu-liittymän tilauksen yhteydessä asiakas sitoutuu tilaamaan internetliittymän Täyskuidulta 24 kuukauden määräaikaisen sopimuksen mukaisesti. Täyskuitu tulee tuotteistamaan operaattorituotteita, joita käyttäen muut palveluoperaattorit voivat tarjota palveluitaan Täyskuidun verkossa. Tulevaisuudessa mahdollisesti verkossa toimivista palveluoperaattoreista ei kuitenkaan ole tällä hetkellä tietoa. Kannattaa myös huomata, että Täyskuitu-liittymä ei rajoita sen kautta käytettäviä IPTV-palveluita eli asiakas voi tilata IPTV-palvelun haluamaltaan palveluntarjoajalta.

Kun valokuituliittymä on tilattu, mutta kuitua ei ole ehditty maksaa eikä kuitua ole vielä vedetty kiinteistöön, tilattu liittymä siirtyy kiinteistön myynnin yhteydessä uudelle omistajalle ns. rasituksena ja jää uuden omistajan maksettavaksi. Liittymän tilaus pitäisi siis tällaisessa tilanteessa mainita asunnon myyntitiedoissa, kuten myyntiesitteessä ja kauppakirjassa. Kannattaa toki muistaa, että liittymä on ennen kaikkea myyntivaltti ja se, että kiinteistöön saa huippunopean netin, kiinnostaa usein ostajia.