Täyskuidun avoimet rakennusalueet

Asutko valokuidutettavalla alueella? Tarkista päivittyviltä aluesivuiltamme, miten hanke etenee.

Haukipudas  Kiiminki

Kotka  Lappeenranta ja Joutseno

Näin valokuituverkko tuodaan kotiin

1. Suunnittelemme pihareitin

Rakentamisen lähestyessä asentajamme ottaa yhteyttä ja sopii ajan kodin pihareitin katselmointiin. Katselmoinnissa asiakas ja asentaja suunnittelevat yhdessä kaapelille kulkureitin kiertäen mahdollisuuksien mukaan mummun perintöpelargoniat, pihakiveykset, laatoitukset ja muut esteet.  

Huom! Mieti valmiiksi sopiva sijoituspaikka kuitupäätteelle ja raivaa tilaa asennukselle ja seinän läpi porattavaa reikää varten jo ennen asentajan saapumista. 

Tyypillisesti asentaja suorittaa samalla käynnillä myös sisäasennukset (kohta 2) ja kaivaa reitin valokuidulle (kohta 3). Toisinaan kuitenkin on järkevämpää touhuta jossain muussa järjestyksessä, joten antakaamme urakoitsijoille vapaat kädet toimia haluamallaan tavalla.

Asentaja ottaa käynnillään allekirjoituksen asiakirjaan, jolla annat luvan asennuksen tekemiseen ja saat dokumentin käynnistä. Saat asentajalta myös ohjeet tulevaisuudessa jo häämöttävää valokuituliittymän käyttöönottoa varten.

Pihan katselmointi

2. Teemme sisäasennukset 

Aloitamme asennukset sisätiloista. Asentajamme asentaa talon seinän sisäpuolelle valokuituliittymän päätelaitteen ja tekee seinään noin senttimetrin levyisen reiän. Tuosta reiästä hän vetää valokuitukaapelin ulkoseinään tulevaan pieneen rasiaan.

Sisäasennusten vuoro

3. Teemme pihatyöt ja kadunvarsireitit

Pihatyöt tarkoittavat sitä, että kaivamme valokuidulle reitin ulkoseinän rasiasta kadunvarteen. Kaivuutyöt suoritetaan kevyin menetelmin, ja itse kaivanto onkin vain 30 cm syvä ja 10 cm levyinen. Sinne asennetaan noin sentin paksuinen putki kuitukaapelia varten.

Kaivanto luonnollisesti myös peitetään ja tasoitetaan, kun valokuituputki on laskettu maan sisään.

Tämän jälkeen meidän ei tarvitse enää vaivata sinua rakennustöiden suhteen. Sinun ei tarvitse päivystää paikan päällä ulkotöiden aikana, vaan voimme tehdä loput urakasta itseksemme.

Kuten huomaat, ei sinulla ole hätäpäivää. Päiväkodin hiekkalaatikollakin tehdään rajumpia maansiirto-operaatioita.

Teemme pihatyöt

Samoihin aikoihin tai hieman myöhemmin rakennamme myös runkoreitit ja teiden varsille vedettävät reitit. Siinä vaiheessa tiedät iloita olevasi jo lähellä elämäsi parasta nettiliittymää, kun näet kotikadulla pörrääviä kaivinkoneita ja vastuullisesti heijastinliiveihin pukeutuneita ammattilaisia työssään.

Kaivamme runkoreitin teiden varsille

Jos olosuhteet sallivat, voimme kaivaa valokuidun runkoputken maahan erittäin kevyin menetelmin. Työntekijämme pääsevät silloin huristelemaan teiden varsilla tällaisella futuristisella minikaivurilla. Vrum vrum!

Kaivamme runkoreitin teiden varsille

4. Puhallamme kuidun putkeen 

Kun runkoreitti on valmistunut, puhallamme putkiin kuidut ja kytkemme ne talosi ulkoseinän rasiaan.

Urakka ei kuitenkaan ole valitettavasti vielä valmis, vaikka rakennustyöt sinun kotikadullasi maaliin pääsevätkin. Kuidun puhaltamisesta voi kulua alueesta riippuen vielä viikkoja tai jopa kuukausia, että saamme runkoverkon rakennustyöt maaliin. Liittymä voidaan ottaa käyttöön vasta sitten, kun koko verkko on toimintakykyinen.

Puhallamme kuidun putkeen

5. Otat liittymän käyttöön ja nautit Suomen nopeimmasta internetistä 

Jonain päivänä tuo hetki kuitenkin koittaa, ja lähetämme sinulle vahvistusviestin siitä, että liittymä on valmis käyttöönotettavaksi. Käyttöönotossa menee vain muutama minuutti.

Seuraaviin toimenpiteisiin et tarvitse toimintaohjeita. Tiedät kyllä, mistä eniten tykkäät.

Nautit internetistä 

Valokuituverkon rakentaminen on pitkä prosessi 

Meiltä kysytään usein, milloin juuri oman kodin valokuituyhteys saadaan toimintaan. Se on erinomainen kysymys.

Yleensä emme tosin osaa antaa siihen tyydyttävää vastausta. Ehkä tämän luettuasi ymmärrät, miksi.

Valokuituverkon rakentaminen on nimittäin erittäin työläs projekti. Asiakkaalle näkyvä osa, eli katujen varsilla ja kotipihassa tehtävät rakennustyöt, ovat vain pieni osa kokonaisuutta. Keskikokoisen suomalaisen kaupungin valokuiduttaminen vie vuosia.

Vaikka unohtaisimme nyt myynnin, markkinoinnin ja muut toimenpiteet ja keskittyisimme täysin rakentamiseen, on valokuituverkon rakentamisen asialista pitkä:

 1. Valokuituverkon suunnittelu, eli mihin kaupunkeihin ja mille alueille verkko rakennetaan.
 2. Verkon jakaminen pienempiin ja helpommin hallittaviin osiin, tyypillisesti muutaman korttelin kokoisiin alueisiin.
 3. Reittien suunnittelu, eli mitä teitä ja väyliä pitkin valokuitu tuodaan millekin alueelle.
 4. Lupahakemukset sekä kaupunkien, kuntien ja Ely-keskusten että yksityisten toimijoiden, kuten tienhoitokuntien kanssa. Luvitus on haastava prosessi, sillä maan alla kulkee jo sähkö-, puhelin- ja tietoliikennekaapeleita ja vesiputkia sekä viemäröintejä – mahdollisesti myös muuta infraa, kuten kaasuputkia. Oman lusikkansa heittävät soppaan myös erityishuomiota ja -lupia vaativat alueet, kuten satamat ja rautatiet.
  • Kuten hengästyttävän pituinen lupa-asioiden listaus antaa ymmärtää, on tässä vaiheessa prosessia suurin viivästyksien vaara. Yksikin puuttuva leima virallisessa paperissa voi siirtää rakentamisen aloittamista viikoilla.
 5. Pääsemme vihdoin kaivuutöihin, kun lupa-asiat ja suunnittelutyö on saatu valmiiksi. Kaivaminen aloitetaan asuntojen päistä.
  • Tämä on se hetki, jolloin näet konkreettisesti rakennustöitä. Kaiken muun suoritamme vaivihkaa yön pimeydessä.
 6. Kaivamme valokuitureitit teiden varsille, kun pihatyöt ovat valmiina.
 7. Kytkemme valokuituliittymät toimintaan, kun koko asuinalueen reitit ja runkoverkko ovat valmiit.

Ei siis paniikkia, jos sinusta tuntuu, että hommat seisovat paikallaan. Eivät seiso. Olemme kädet savessa näiden tai noin miljoonan muun asian kanssa, mutta rakentaminen etenee vääjäämättä!

Tilaa jo!

Ai etkö ole vielä tilannut omaa valokuituliittymääsi? Tee se tästä!

Tilaa nyt