Valokuitu säästää rahaa, luontoa ja hermoja

Valokuidulla on muitakin loistavia ominaisuuksia kuin nopeus ja toimintavarmuus. Valokuidulla voit nimittäin säästää niin rahaa, luontoa kuin hermojakin.

Valokuitu säästää rahaa

Surffaamme toki netissä muuallakin, mutta leijonanosa datankäytöstä keskittyy kotiin, jossa tapitamme Netflixiä ja huudamme kilpaa Ylen teemaillan kanssa. Videoiden osuus kaikesta datan käytöstä on yli 70 %, joten on selvää, että tarvitsemme kotona nopeamman liittymän kuin liikkeellä ollessamme.

Siitä huolimatta suurella osalla meistä on puhelimessaan rajaton datapaketti ja nopein mahdollinen mobiililiittymä, mutta kotona nikotteleva 4G tai niin iäkäs kuparikaapeli, että se on tavannut henkilökohtaisesti Mannerheimin. Kodin kiinteän netin on totuttu olevan hidas ja epävarma, mutta silti pakollinen osa kotitalouden kustannuksia.

Valokuitu kääntää tilanteen päälaelleen.

Kun kotona on toimintavarma ja salamannopea valokuituyhteys, ei puhelimissa ja muissa älylaitteissa tarvita enää suuria datapaketteja. Nelihenkinen perhe säästää helposti satoja euroja vuodessa vaihtamalla liittymät kevyempiin.

Mobiilidataa ei välttämättä kannata jättää kokonaan pois puhelimista, mutta rajattomille datapaketeille ei ole valokuidun kanssa enää tarvetta.

Nykytilanne, neljän hengen perhe DNA:n liittymillä:

  • 4 x DNA Rajaton 5G 400 Mbit/s (36,90 €/kpl) = 147,60 €
  • Koti 5G 400 Mbit/s = 39,90 €
  • Yhteensä 187,5 €/kk*

Täyskuitu ja kevyemmät DNA:n datapaketit:

  • 4 x DNA Rajaton 4G 10 Mbit/s (26,90 €/kpl) = 107,60 €
  • Täyskuitu M 500/500 Mbit/s = 44,90 €
  • Yhteensä 147,5 €/kk*

*hinnat tarkistettu 23.12.2021

Esimerkissämme rahansäästöä tulisi nelihenkiselle perheelle 12 x 40 = 480 € vuodessaSe ei ole ihan mitätön säästö, etenkin kun kodin nettiyhteys muuttuu samaan aikaan sekä nopeammaksi että toimintavarmemmaksi kuin ennen.

Valokuitu säästää luontoa

Valokuitu on edullisuutensa lisäksi myös ympäristöystävällinen valinta. Ekologisuuteen vaikuttaa varsinkin kaksi seikkaa: 

  1. 5G-tukiasemat käyttävät tuhottomasti enemmän energiaa kuin valokuitu.
  2. Valokuituverkko kestää kerran rakennettuna käyttöä 100 vuotta siinä missä mobiiliverkkoja uusitaan muutaman vuoden välein.

Ensimmäinen kohta on selkeä. Langattoman verkon ylläpitäminen vie valtavasti energiaa, ja Suomessa tilannetta pahentaa se, että moni meistä on täysin riippuvainen mobiiliyhteyksistä. Langaton verkko on kuin alati paheneva luonnonmullistus, jonka aiheuttamat tuhot kasvavat hurjaa vauhtia. Valokuitu kuluttaa puolestaan vain noin 7,7 % energiasta, joka kuluu 5G:n huudattamiseen.

Valokuituverkko säästää ympäristöä myös siksi, että se toimii kerran asennettuna 100 vuotta.

Vaikka totuttelemme vasta 5G-verkkoon ja käytämme edelleen 4G- paikoitellen jopa 3G) -verkkoja, suunnitellaan tietoliikenneinsinöörien pajoissa jo 6G-verkon rakentamista. Ei tarvitse olla ekspertti hoksatakseen, että jatkuva kehittäminen, rakentaminen ja uudistaminen kuluttaa resursseja aivan turhaan, kun pitkäaikainen ratkaisukin on jo olemassa.

Valokuitu säästää hermoja

Ja jos nyt ollaan kerrankin ihan rehellisiä ja myönnetään, että netin pätkiessä MENEE HERMOT!

Kröhöm. Anteeksi.

Se nyt vaan on niin, että harva asia ottaa pannuun yhtä huolella kuin toimimaton tietotekniikka. Ja internet on loistava esimerkki siitä, kuinka sama palvelu voi tuoda toimiessaan kotiin rauhan, hiljaisuuden ja nirvanan, mutta toisaalta pätkiessään aiheuttaa perheriidan, venäyttää äänijänteet ja sytyttää maailmansodan.

Valokuitu ei pätki. Se ei hidastele. Se toimii aina tasan ja tarkkaan luvatulla nopeudella, täysin riippumatta sääoloista, naapureista tai planeettojen asennosta. Valokuitu keskittyy omaan duuniinsa ja antaa muiden touhuta omiaan. Juuri niin kuin suomalaiseen mielenlaatuun kuuluukin.

Lähde kanssamme säästämään tätä kaikkea ja tilaa oma liittymäsi:

Tilaa nyt