Valekuitu ei ole valokuitua 

 Oletko ikinä kuullut termejä “Valokuitu Plus”, “Korttelikuitu” tai “Kotikuitu”?  

Tuliko sinulle sellainen mielikuva, että puhe olisi valokuidusta?

Kenties olet jopa jonkun mainituista hankkinut ja nyt mietit, mitä tämä ihmeellinen hypetys valokuidusta on, kun oma nettisi toimii aivan yhtä tasaisen epävarmasti kuin ennenkin.

Jos näin, on minulla ikävää kerrottavaa. Edellä mainitut esimerkit eivät nimittäin ole valokuituliittymiä, vaan nettioperaattorien tietoinen silmänkääntötemppu. Käyttämällä harhaanjohtavia termejä operaattorit hämärtävät tietoisesti kuluttajien ymmärrystä siitä, mitä heidän tulisi osata nettiyhteydeltään vaatia. Nimeämällä liittymät muistuttamaan valokuituyhteyksiä on luotu virheellinen käsitys siitä, mitä valokuitu on. Samalla on sopivasti saatu häivytettyä, kuinka sekä teknisesti että käyttäjäystävällisyydeltään ylivertainen vaihtoehto aito valokuitu on jokaiselle netinkäyttäjälle.

Me käytämme tällaisista liittymistä rehellisempää nimeä: valekuitu. 

Kuulostaako rajulta? Ehkä tällaisella liittymällä nytkin netissä surffaavana ihmettelet, missä se ongelma oikein on. Netti kuitenkin toimii ihan totutulla tavalla. 

Siinäpä se ongelma onkin. Netti toimii varmasti nimenomaan totutulla tavalla. Olemme Suomessa tottuneet umpisurkeisiin verkkoyhteyksiin, joten pienikin parannus entiseen tuntuu juhlavalta.

Valekuitu on valokuidun nimellä ratsastava huijari

Valokuitu on aivan eri planeetalta kuin valekuitu. Valokuitu ei nimittäin pätki, katkeile tai hidastele – ikinä. Valokuitu on olosuhteista riippumatta aina yhtä nopea ja toimintavarmuudeltaan kuin valurautakattila. 

Valekuitua markkinoitaessa annetaan mielikuva salamannopeasta valokuituverkosta, joka tuodaan vaivattomasti suoraan kotisohvalle. Pahimmillaan kuluttaja saa ihan samanlaisen pätkivän ja vaihtelevalla nopeudella toimivan nettiyhteyden kuin mobiiliverkon käyttäjäkin. 

Valekuituasiakkaan lähin valokuituputki saattaa nimittäin olla jopa kilometrien päässä kotoa. Valokuidun runkoverkosta koteihin vedetyt yhteydet on puolestaan viritelty joko kaapelitelevisioverkon tai perinteisen puhelinverkon yli. 

Kaapelitelevisioverkko tai perinteinen puhelinverkko eivät ole valokuitua.

Ne ovat vuosikymmeniä vanhaa teknologiaa, joiden suorituskyky on valokuituun verrattaessa kuin kynttilän liekki suhteessa auringonvaloon. 

Jos heti valovertauksen perään sallitte, tarjoan vielä analogian suorituskyvystä: jokainen ymmärtää, ettei vanha Lada ole yhtä nopea kuin uusi Lamborghini. Ei edes silloin, jos Ladan kylkeen olisi piirretty vauhtiraidat ja keulaan liimattu Lamborghinin logo. Lopputulos olisi lähinnä surkuhupaisa, eikä kukaan osaisi ottaa sitä vakavasti.

Syystä tai kolmannesta tällainen harhaanjohtava, suorastaan valehteleva markkinointi on kuitenkin tietoliikenneyhteyksien kohdalla yleistä ja hiljaisesti hyväksyttyä.

Valekuitua on vedetty Suomeen jopa 800 000 liittymää, joten harhaanjohdettuja riittää. Mekin kuulemme jatkuvasti potentiaalisilta asiakkailtamme, kuinka heillä on oman käsityksensä mukaan jo valokuituliittymä. Me tiedämme paremmin, mutta tiukassa istuvat virheelliset uskomukset kertovat operaattorien onnistuneen hämmentämisyrityksissään liiankin hyvin. Moni on huijauksen uhreina jopa ärtynyt siitä, miksi valokuidusta niin kohkataan – eihän se heillä sen paremmin ole toiminut kuin entinenkään nettiliittymä.

No ei kai, kun ei valekuituliittymä ole valokuitua nähnytkään.

Mitä on oikea valokuitu?

Valokuituyhteys (tai FTTH, jos tekniikka kiinnostaa) tarkoittaa, että kuituyhteys on operaattorin laitetilasta asiakkaan kotiin asti valokuitua. Valokuituverkkoa rakennettaessa ei voida hyödyntää mitään olemassa olevia tietoliikenneyhteyksiä, vaan valokuituputki pitää tuoda maan alla talon ulkoseinälle asti, ja porata seinästä läpi sisätiloihin.

Valokuidulla on ominaisuuksia, jotka erottavat sen kaikista muista nettiyhteyksistä niin suurella marginaalilla, että paperi loppuu kesken: 

  • valokuitu toimii aina luvatulla nopeudella
  • valokuitu ei välitä sääilmiöistä tai kuormitu naapurin netinkäytöstä, vaan on aina yhtä toimintavarma 
  • valokuituverkon kapasiteettia voidaan nostaa rajattomasti ilman remontteja 
  • valokuitu toimii 100 vuotta – sen hankittua ei ole enää koskaan tarvetta päivittää nettiyhteyttä 
  • valokuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa 
  • valokuitu on ystävällinen niin ympäristölle kuin lompakolle

Valokuitu on ylivoimaisesti paras ratkaisu kaikkiin kiinteisiin netinkäyttöpaikkoihin. Saat toki haastaa näkemyksen, mutta relevantit argumentit valokuitua vastaan ovat kovin vähissä.

Minua on huijattu, mitä nyt?

Valekuidun kohdalla ei ole missään tapauksessa kysymys valokuituyhteydestä. Muutenhan voisimme sanoa mitä tahansa tietoliikenneyhteyttä valokuituyhteydeksi, jopa mobiililaajakaistaa. Mobiilitukiasemillekin nimittäin tuodaan nettisignaali valokuitua pitkin ennen kuin se singotaan langattomasti mobiililaitteisiin.

Jäitkö pohtimaan, oletko harhaanjohtavan mainonnan uhri? Näistä tunnistat valekuidun:

  • Valekuidun nopeudet ovat käytännössä aina epäsymmetrisiä, eli latausnopeus on suurempi kuin lähetysnopeus 
  • Valekuituyhteydet ovat erittäin vikaherkkiä: tiedonsiirto kulkee valon sijaan sähköisenä tiedonsiirtona ja on siksi haavoittuvainen sähkömagneettisille häiriöille 
  • Teknologia vaatii usein kotiin perinteisen modeemin (VDSL2, DOCSIS) 

Tunnetko kylmän kouraisun vatsanpohjassasi? Onko sinua huijattu?

Muuta ratkaisua ei valitettavasti ole kuin äänestää jaloillaan. Kukaan valekuitua myyvä operaattori ei ole tehnyt mitään rikollista, vain johtanut asiakkaitaan retorisesti harhaan.

Täyskuitu rakentaa vain ja ainoastaan aitoa FTTH-valokuitua. Olemme täällä, jos haluat saada sen nettiliittymän, jonka jo kenties kerran luulit tilanneesi. 

Ja jos olet ollut tyytyväinen jo valekuidun nopeuksiin, niin tulet hämmästymään valokuidun saatuasi. Tilaa omasi nyt!

Tilaa nyt