Internetyhteyksien nopeuskehitys ja Nielsenin laki

Datan siirtonopeus kasvaa huimat 50 % vuodessa

ja vain valokuitu pysyy vauhdissa mukana

Historiadataan vuodesta 1983 alkaen teoriansa perustava ns. Nielsenin laki on ennustanut internetyhteyksien siirtonopeutta hyvin tarkasti. Kuten Nielsen ounasteli, olemme nyt vuonna 2021 saavuttaneet tason, jossa kohtuuhintainen 300 Mbit siirtonopeus on kansallisesti merkittävällä tasolla. Näillä nopeuksilla toimivat sujuvasti nykyiset edistyneemmätkin palvelut.

Myös yhteyksien hintataso on seurannut tätä kehitystä varsin luotettavasti. Yhteysnopeuden hinta on laskenut lähes samassa suhteessa kuin nopeus on noussut, joten suhteellinen inflaatio on ollut varsin maltillista ja data jatkuvasti edullisempaa.

Nielsenin laki internetyhteyksien nopeuden kasvusta:

Nielsenin lain kuvaaja edustaa eksponentiaalista käyrää. Kehitys ei siis ole suinkaan ollut lineaarista, vaan kasvu tapahtuu jatkuvasti yhä vain nopeammin.

Internetyhteyksien nopeuden kasvuennuste vuosina 2021–2030: 300 Mbit -> 17 300 Mbit

Tiedonsiirron nopeus kasvaa sellaista vauhtia, että pitkällä aikavälillä ainoa riittäviin nopeuksiin pystyvä yhteysteknologia on valokuitu.

4G-yhteyden teoreettinen maksiminopeus on 300 Mbit/s ja 5G-yhteydenkin vain 10 000 Mbit/s.

5G:n rajat tulevat vastaan jo vuonna 2029.

Valokuidun teoreettinen maksimi on puolestaan päätä huimaava 2 500 000 Mbit/s!

Valokuidun yhteyksien hintakehitys kulkee samaa rataa kuin mobiiliyhteyksien, mutta valokuidun kapasiteetti ei lopu kesken. Valokuidun valinta tarkoittaa, että yhdellä asennuksella kiinteistön tiedonsiirron kyvykkyys ratkaistaan sadaksi vuodeksi eteenpäin. Verkkoyhteyksien tilanne vaikuttaa jo tänä päivänä esimerkiksi siihen, miten helppoa kiinteistö on myydä. Se näyttelee myös suurta roolia siinä, miten elinkelpoiselta kunta vaikuttaa sinne muuttamista harkitsevan tai kuntaan yrityksen perustamista harkitsevan silmissä.

Tänään tehty valokuitupäätös on sijoitus seuraavalle vuosisadalle.

Nielsenin lain mukainen datan nopeuden ennuste: