Kahvipöytäpohdinnat & kootut selitykset

Avasimme syksyllä valokuituhankkeita päräyttävällä 0 € liittymistarjouksella. Uusi hinnoittelumallimme on herättänyt ilahduttavasti keskustelua virtuaalisissa kahvipöydissä ja saanut lämpimän vastaanoton. Kohtuuhintaista valokuitua on kaivattu, mutta se on herättänyt myös ihmetystä. Haluamme olla avoimia ja läpinäkyviä toiminnassamme, joten kokosimme vastauksia keskusteluissa esiin nousseista kysymyksistä tähän artikkeliin.

Onko tämmöinen Täyskuitu edes oikea yritys, kuulostaa hämärältä?

Aito ja oikea, vähän nuori vielä vain. Toimintaa meillä on Haukiputaalla, Kouvolan Myllykoskella ja Siikajoella. Siikajoella verkko on jo rakennettu ja toiminnassa, Kouvolan Myllykoskella ja Haukiputaalla rakentamistyöt ovat parhaillaan käynnissä.

Meillä on taustalla kaksi vakavaraista omistajaa: kotimainen valtio-omisteinen Cinia ja kansainvälinen sijoitusyhtiö DIF Capital Partners. Lähivuosien tavoitteemme on sijoittaa satoja miljoonia euroja Suomen tietoliikenneyhteyksiin.

Tämä 0 € haiskahtaa, onkohan huijaus?

Tämä on meiltä puhtaasti strateginen päätös. Jos valonnopeudella toimiva netti ei ihmisiä kiinnosta “vaikka ilimatteeksi sais”, niin eipä se siitä muuksi muutu, vaikka kaataisimme vuosien ajan satojatuhansia euroja alas markkinointipöntöstä.

Me nimittäin kokeilimme sitäkin strategiaa, ja… noh, otimme opiksemme. Mieluummin rakennamme kuituliittymän nopeimmille ilmaiseksi ja saamme hyvää osviittaa alueen yleisestä kiinnostuksesta kuitua kohtaan. Kutsutaan tätä toimintamallia vaikkapa uudenlaiseksi markkinatutkimukseksi, josta suurimman hyödyn käärivät nopeimmat ennakkotilaajat.

Mikä jippo tässä on?

Jippo on siinä, että näemme meillä olevan kaksi vaihtoehtoa:

  1. rakentaa kalliilla kytkentähinnalla verkko harvoille
  2. rakentaa edullisella kytkentähinnalla verkko monille

Olemme valinneet jälkimmäisen strategian -> myyntikatteemme on toki pienempi asiakasta kohti, mutta tasaamme tilanteen myytyjen liittymien määrällä.

Mitä lisäkustannuksia tulee?

Ei mitään. Tässä kaikki tilauksen kustannukset eriteltynä:.
  1. Urakointimaksu 0 €. Valokuituliittymän urakointi tontille ja kiinteistön kytkeminen verkkoon on uusilla alueilla ilmainen nopeimmille ennakkotilaajille. Urakointi sisältää sekä kuidun kaivuutyöt tontilla että kytkennät, eli mitään lisämaksuja tai -töitä ei urakoinnista tule. Kuitu toimitetaan kotiin siis avaimet käteen -periaatteella.
  2.  Avausmaksu (ovh. 150 €, joillakin alueilla 0 €). Avausmaksu tulee maksettavaksi siinä vaiheessa, kun kuituliittymän ottaa käyttöön. Hinta sisältää myös yhden Mesh Wi-Fi -laitteen, jolla luodaan kotiin langaton sisäverkko. Liittymä tulee ottaa käyttöön 12 kuukauden kuluessa siitä, kun kiinteistö on kytketty valokuituverkkoon. Vuoden siirtymäaika antaa pelivaraa, jos sinulla on käytössäsi määräaikainen nettiliittymä.
  3. Laajakaistamaksu. Kuten kaikissa nettiliittymissä, itse verkkoyhteyden hinta riippuu haluamastasi nopeudesta. Hinnat alkaen 29,90 €/kk (100 M yhteys). Tämä on tarjoushinta ja voimassa 6 kk. Tämän jälkeen hitaimman liittymämme (joka sekin on huomattavan nopea) hinta on 39,90 €/kk. Kaikki liittymävaihtoehdot löydät sivuiltamme tayskuitu.fi/palvelut.

Laajakaistatilaus on määräaikainen 24 kk sopimus. Olet siis kanssamme naimisissa kaksi vuotta siitä hetkestä, kun otat liittymäsi käyttöön. Jos olet kahden vuoden kuluttua jostain syystä tyytymätön huippunopeaan ja toimintavarmaan nettiyhteyteesi, voit sanoa palvelun irti. Ja vaikka lusikat menisivätkin jakoon, jää kiinteistöösi silti asuntosi arvoa nostava valokuituliittymä.

Lyhyellä laskutoimituksella: jos tilaat kuidun kotiisi silloin, kun nopean ennakkotilaajan etukampanja on voimassa, ja valitset hitaimman laajakaistan eli 100M liittymän, ovat kokonaiskustannuksesi kahden vuoden ajalta 0 € + 150 €  + (29,90 € x 6 + 39,90 € × 18)  = 1047,60 €.

Vertailun vuoksi toisen valokuitutoimijan hinnoilla sama kahden vuoden setti maksaa (hinnat tarkistettu 18.10.2021): 2104 € + 37,90 € × 24 = 3013,60 €.

5G-netin hinta kahden vuoden ajalta on puolestaan (hinnat tarkistettu 18.10.2021): 495 € + 39,90 € * 24 = 1452,60 €.

*Voit tilata kotiisi myös pelkän liittymän ilman laajakaistayhteyttä. Pelkän liittymän hinta on 2490 €.

5G vai valokuitu?

Valokuitu on toimintavarma kiinteä yhteys, joka kestää käytössäsi koko loppuelämän. Valokuidun suurin – ja päivä päivältä tärkeämpi – etu mobiiliverkkoihin nähden on sen vakaus. Mobiiliverkoista poiketen 100 megan valokuituliittymä tarkoittaa juuri sitä mitä lupaa, eli sadan megan nettiyhteyttä. Valokuitu toimii aina korkeilla nopeuksilla täysin riippumatta siitä, kuinka moni naapurisi haluaa yhtä aikaa katsoa Putousta, pelata Minecraftia ja puhua videopuhelua Sambiaan.

5G on puolestaan mobiiliteknologiaa, joka on nimensä mukaisesti omiaan liikkuvaan tarpeeseen. Kuten suurin osa meistä tietäneekin, on mobiililiittymillä kuitenkin haasteita kotiympäristössä. Helsingin sanomat julkaisi kevään korvilla aiheesta kattavan artikkelin 5G törmää seinään, ja itse kirjoitimme aiheesta pitkän artikkelin Valokuitu vai 5G – kas siinäpä pulma. Monelle tulee myös yllätyksenä, että jos halajaa 5G:n kotiinsa, tulee siitä noin 500 € lasku asennuskustannuksista.

Summa summarum: mitä enemmän käytät nettiä kotona, sitä järkevämpää on valita valokuitu.

Mitä tapahtuu, kun nopean ennakkotilaajan etu päättyy?

Kun 0 € kampanjatarjous päättyy, ynnäilemme tilanneiden määrät yhteen.

Mikäli alueella on riittävästi kiinnostusta, jatkamme myyntiä alueella vielä parin kuukauden ajan, jotta saamme varmasti kaikki halukkaat mukaan. Sen jälkeen teemme ensimmäiset rakentamispäätökset. Tässäkin vaiheessa voit vielä tilata valokuidun, mutta liittymismaksun hinta nousee kampanjan jälkeen. Ole siis nopea!

Jos taas kampanjan jälkeen näyttää siltä, ettei alueella arvosteta edullista ja toimintavarmaa nettiä, painamme nöyrästi leuan rintaan ja laahustamme myymään valokuitua toisaalle.

Miksi ennakkotilaus on sitova?

Rakentamispäätöstä ei voida tehdä ilman varmaa tietoa tilaajamäärästä.

Onkohan edes “oikeaa” kuitua?

Meidän valokuitumme on alusta loppuun ehtaa valokuitua, jota kutsutaan myös lyhenteellä FTTH.

Kannattaako kuitua ylipäätään ottaa?

Kannattaa. Vain siinä tapauksessa, ettet käytä nettiä ja asut purkutuomion partaalla olevassa kiinteistössä, jonka tontti on niin huonossa kunnossa, ettei sillä ole minkäänlaista myyntiarvoa, ei kuitua kannata ottaa. Kaikki muut hyötyvät tästä diilistä.

Onko tilaaja koko loppuelämänsä kiinni Täyskuidun laajakaistaliittymissä ja heidän hinnoittelunsa armoilla?

Me haluamme pitää asiakkaamme. Internet-liittymissä tulee aina olemaan kilpailua, eikä suunnitelmissamme ole pelata itseämme ulos päättömillä hinnankorotuksilla. Siinä kävisi vain meille ohraisesti.
Toimitamme ja hallinnoimme itse kotisi internet-yhteyttä emmekä veloita mitään ylimääräisiä yhteys- tai verkkomaksuja, kuten osa avoimen verkon toimijoista tekee. Meillä maksat vain internetistä.

Minne sopimusehdot on piilotettu?

Tännehän ne: https://tayskuitu.fi/toimitusehdot/

Tarkista saatavuushausta, onko kiinteistösi hankealueellamme. Jos alueesi ei osu juuri nyt kampanjaan, niin jätä meille silti aluevinkki!?