Suomen valokuituyhteydet paranevat – Täyskuitu tulossa ainakin Lappeenrannan, Kotkan, Kiimingin, Keminmaan ja Tornion alueille.

13/10/2021

Adola Oy aikoo rakentaa tulevina vuosina Suomeen tuhansia huippunopeita, seuraavan sukupolven tietoliikenneyhteyksiä Täyskuitu-brändin alla. Yrityksen tavoitteena on tulevina vuosina sijoittaa satoja miljoonia euroja Suomen tietoliikenneyhteyksiin.

Brändinimellä Täyskuitu toimivan Adola Oy:n suunnitelmissa on rakentaa valokuituverkkoa ja tarjota huippunopeita internetyhteyksiä sadoilletuhansille kuluttajille ja yrityksille alueilla, joilla nopeiden ja luotettavien yhteyksien saatavuus on tällä hetkellä heikko. Yrityksellä on jo toimintaa Haukiputaan, Siikajoen ja Kouvolan alueella ja hankkeita avataan loppuvuonna ainakin Lappeenrantaan, Kotkaan, Kiiminkiin ja Keminmaalle. Lappeenrannan ja Kotkan alueilla voi jo ennakkotilata liittymän. Lopulliset valokuituverkon rakentamispäätökset tehdään aluekohtaisesti ennakkotilausten perusteella.

”Teimme kesän aikana Suomessa laajan tutkimuksen, jossa kartoitimme eri alueiden kiinnostusta valokuituliittymiin ja nämä alueet nousivat selkeästi esille. Ensi vuonna tavoitteenamme on avata jopa 40 uutta aluetta, joten mikäli saatavuutta ei omaan osoitteeseen vielä ole, kannattaa kertoa kiinnostuksesta ja vaikuttaa näin tuleviin aluevalintoihin”, vinkkaa Klaus Varis, Täyskuidun myynti- ja markkinointijohtaja.

Uusi strategia kasvua kiihdyttämään

Tavallisesti valokuituliittymän saaminen omaan kotiin on ollut kallista ja alueelliset hankkeet venyneet pahimmillaan jopa vuosien mittaisiksi projekteiksi. Täyskuitu haluaa tarjota valokuidun mahdollisimman moneen kotiin.

”Yli miljoona suomalaista kotia on vailla toimintavarmaa nettiyhteyttä. Valokuitua ei siis ole läheskään kaikkialla saatavilla ja niillä alueilla, joissa saatavuutta on, muodostuu kynnyskysymykseksi monelle yhteyksien korkea hankintahinta. Reilulla hinnoittelulla pyrimme tekemään valokuituliittymän hankinnan mahdolliseksi kaikille hankealueidemme asukkaille sekä kasvattamaan valokuituyhteyksien nykyistä laajempaa käyttöä”, Varis kertoo.

Valokuituverkko lisää alueellista kilpailukykyä ja elinvoimaa sekä mahdollistaa mm. laadukkaan etätyön ja etäopiskelun.

”Valokuitu on ainoa teknologia, joka 100% varmuudella kestää tulevaisuuden datansiirtotarpeet. Siitä tulee ennen pitkää veden ja sähkön kaltaista kodin perusinfraa”, toteaa Varis.

Adola rakentaa tulevaisuuden yhteyksiä

Täyskuidun taustalla on kaksi isoa omistajaa, jotka ovat sitoutuneet pitkän ajan investointeihin. Adola Oy on infrasijoittaja DIF Capital Partnersin (80,1%) ja suomalaisen Cinian (19,9%) yhteisyritys.

”Tavoitteenamme on sijoittaa satoja miljoonia euroja Suomen tietoliikenneyhteyksiin ja mahdollistaa suomalaisille toimintavarmat ja ennen kaikkea tulevaisuuden kestävät yhteydet”, toteaa Tommi Vilhunen, Adola Oy:n toimitusjohtaja.

DIF Capital Partners (”DIF”) hallinnoi yhdeksän miljardin euron globaalia sijoituspääomaa. Adola-yhteisyrityksessä toteutuu DIFin strateginen tavoite sijoittaa digitaaliseen infrastruktuuriin. Jo aiemmin DIF on sijoittanut useisiin kuitu- ja tietoliikenneprojekteihin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi osana energiastrategiaansa DIF on tehnyt ensimmäisen sijoituksensa Suomeen aiemmin tänä vuonna: Elenia Lämpö on yksi johtavista, alueellisista lämpöyhtiöistä.

Cinia on mukana yhtiössä parantaakseen Suomen tietoliikenteen runkoyhteyksiä sekä mahdollistaakseen Suomen digitaalisen talouden ja elinkeinoelämän nopeamman kehittymisen. Tähän saakka Cinia on rakentanut Suomen digitaalista kilpailukykyä mm. C-Lion1-merikaapelilla, joka tarjoaa datakaapeliyhteydet Keski-Eurooppaan.