Tiedote 14/5/2021

Adola Oy haluaa investoida Kemiin 3-4 miljoonaa euroa

Valokuituhankkeen kohtalo Kemissä selviää kesäkuun aikana.

”Täyskuitu”-brändinimellä valokuituverkkoa rakentava Adola Oy on valmis investoimaan 3-4 miljoonaa euroa Kemin alueen tietoliikenneyhteyksien kehittämiseen. Yhtiön suunnitelmissa on rakentaa valokuituverkko ensivaiheessa Kemiin Syväkankaan, Takajärven ja Tervaharjun alueille ja tarjota huippunopeita internetyhteyksiä alueiden asukkaille.

Hanke on ollut alueella käynnissä noin puoli vuotta, ja vastaanotto on myynti-ja markkinointijohtaja Klaus Variksen mukaan ollut varovaisen innostunutta. Ennakkotilaajia on paljon erityisesti edellä mainituilla alueilla, mutta hankkeen toteutuminen vaatii kuitenkin vielä n. 100-200 liittymätilaajaa lisää. Päätökset hankkeen toteutumisen suhteen tehdään kesäkuun lopussa.

”Kemin seudulle on osunut isoja uutisia viime aikoina, niin hyviä kuin vähän huonompiakin. Näemme alueessa valtavasti kasvupotentiaalia ja haluamme osaltamme siivittää Kemin talouskasvua. Tarve paremmille yhteyksille on selkeästi olemassa, mutta valokuituliittymän hankinta omaan kotiin mietityttää siitä huolimatta. Moni saattaa ajatella, että ottaa kuidun sitten rakentaminen varmistuu. Se ei kuitenkaan toimi niin. Kartoitamme Suomessa potentiaalisia alueita ja rakennamme sinne, missä kysyntää on riittävästi. Jos kuidun haluaa, se pitää tilata nyt kun siihen on mahdollisuus”, toteaa Varis.

Miksi valokuitua?

Samalla kun yhteiskunnan digitalisoituminen vie työn, terveydenhuollon ja viranomaispalvelut verkkoon, netin käytön pullonkaulaksi on muodostumassa vanhentunut ja häiriöaltis infrastruktuuri. Iso osa nettiyhteyksistä nojaa edelleen kuparikaapeliverkkoon, joka on tehty lankapuhelimille eikä internetille. Siksi sen varaan rakennetut yhteydet kuormittuvat ja katkeilevat herkästi. Mastoihin perustuvan langattoman mobiiliverkon vakautta puolestaan horjuttavat muun muassa kova tuuli, lumisade sekä korkeat rakennukset maston ja kohteen välissä eikä nopeutta pysty takaamaan. Siksi mobiiliverkostakaan ei yksin ole pelastajaksi kasvaviin datansiirtotarpeisiin.

”Vaikka valokuitu ja mobiiliyhteys tavallaan vastaavat samaan tarpeeseen, ovat ne niin eri teknologiaa, etten lähtisi niitä edes samassa lauseessa vertailemaan. Molempia tarvitaan, mutta kotiin valokuituyhteys on se, jolla varmasti saa häiriöttömän tv:n ja suoratoistot, etätyön ja -opiskelun sekä nettipelaamisen – nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi valokuidun ekologisuus ja käyttöikä (= loppuelämä) pesevät muut vaihtoehdot. Kuituliittymien suosio Ruotsissa ennustaa, että valokuidusta on tulossa sähkön ja veden kaltainen jokakodin perusinfra myös Suomessa.

Jos valokuituyhteys on niin ylivoimainen, miksi se yleistyy niin hitaasti Suomessa?

”Syynä tähän on yksinkertaisesti raha: kaapelin kaivaminen maahan vaatii suurempia investointeja, mikä tarkoittaa korkeampia kustannuksia myös asiakkaille. Asiakkaalle kytkentämaksu on tavallisesti n.1000-2000€, mutta yhden liittymän todelliset rakentamiskustannukset ovat alueesta riippuen n.3000-4000€. Siksi vain harva infrarakentaja haluaa lähteä mukaan.”

Adolalla on toimintaa Kemin lisäksi Siikajoella, Kouvolassa ja Haukiputaalla ja uusia hankealueita kartoitetaan jatkuvasti. Yhtiön tavoitteena on rakentaa erityisesti alueille, joilla nopeiden ja luotettavien yhteyksien saatavuus on tällä hetkellä heikko. Adola Oy on valtio-omisteisen Cinian ja infrasijoittaja DIF Capital Partnersin yhteisyritys. DIF Capital Partners (”DIF”) hallinnoi 5,6 miljardin euron globaalia sijoituspääomaa. Cinia on mukana yhtiössä parantaakseen Suomen tietoliikenteen runkoyhteyksiä sekä mahdollistaakseen Suomen digitaalisen talouden ja elinkeinoelämän nopeamman kehittymisen. Adola-yhteisyrityksessä toteutuu DIFin strateginen tavoite sijoittaa digitaaliseen infrastruktuuriin. Jo aiemmin DIF on sijoittanut useisiin kuitu- ja tietoliikenneprojekteihin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Lisätietoja aiheesta antaa:

Klaus Varis
Myynti-ja markkinointijohtaja
Adola Oy
050 316 1111