Asiakastarina:

Maaseudun katvealueella asuva Jussi odottaa nopeaa ja luotettavaa nettiyhteyttä

07/04/2021

Täyskuitu ilmoitti kesäkuussa 2020 käynnistävänsä valokuituhankkeen Haukiputaalla. Halosenniemessä asuva Jussi Puhakka luki asiasta ensimmäisen kerran Facebookista ja Rantapohja-lehdestä ja teki valokuituliittymien varaukset molempiin kiinteistöihinsä heti, kun se oli mahdollista.

– Tarvitsen hyvän nettiyhteyden etätöihin ja kaikkiin nykyaikaisiin palveluihin. Esimerkiksi talomme valot, lämmitys, valvontakamerat ja ovikellokin toimivat WiFin kautta, hän kertoo älykodin tarpeista.

Puhakka onkin ollut aktiivinen valokuidun puolestapuhuja kesäkuusta lähtien. Hän on seurannut Täyskuidun tiedotustilaisuudet Facebookista ja osallistunut Haukiputaan FB-ryhmien keskusteluihin kannustaen muitakin tilaamaan valokuituliittymän.

– Kuidun hyöty on huomattavasti isompi kuin sen hinta. Minulla on tällä hetkellä käytössä jopa kolmen eri operaattorin mobiiliyhteys lisäantennien avulla, jotta nettiyhteys toimisi riittävän hyvin myös ruuhkaisina aikoina eli aamuisin ja klo 17-20 aikoihin. Täällä Halosenniemessä on yksi 4G -tukiasema, ja kahden muun operaattorin tukiasemat ovat kauempana Iissä ja Ukkolanperällä. Hyvin toimineen DSL-yhteyden operaattori valittavasti purki pois, Puhakka kertoo tämän hetken tilanteestaan.

Hän ei myöskään usko siihen, että 5G-yhteydet pelastaisivat syrjäseudut, sillä myös 5G tarvitsee kuidun tukiasemiin. Ovatko operaattorit todella tekemässä kuituja kaupunkien ulkopuolelle tukiasemia varten? Se jää nähtäväksi.
Jussi Puhakka käyttää pilvipalveluita moneen tarpeeseen. Valokuvat tallentuvat pilveen automaattisesti, ja sen lisäksi useat tietokoneet ja tabletit lataavat päivityksiä koko ajan. Sekin syö mobiilikaistaa – asia, jota ei ehkä käyttäjänä tule ajateltua. Suoratoistopalvelut Netflix ja Spotify ovat myös käytössä.

– Nopea yhteys helpottaa myös konsolipelaamista. Esimerkiksi verkossa pelattavat Xbox-pelit päivittyvät usein, ja päivityspaketit ovat valtavia. Voi olla, etten ehdi pelaamaan ollenkaan lyhyenä vapaana hetkenä, kun tuo aika pitää odottaa pelin päivittymistä. Eikä mobiiliyhteyksien reaktiivisuus ei ole niin hyvä kuin valokuidun, Puhakka toteaa.

Nykyinen toistaiseksi voimassa oleva sopimus on Puhakan mielestä hieno juttu ja hyvä uudistus Haukiputaan Täyskuidulle. Tämä helpottaa liittymän hankkimispäätöstä, kun ei tarvitse sitoutua 24 kuukaudeksi valokuituliittymään. Lisäksi on hienoa, että valokuituliittymän työn osuudesta voi halutessaan hakea kotitalousvähennystä. Puhakka toki ei aio luopua valokuiduista senkään jälkeen, kun se on saatu kytkettyä. Tarvetta on, ja todennäköisesti se tulee kasvamaan.
– Tulevaisuudessa netin käyttö tuskin laskee ja uskonkin, että tulevaisuuden asunnon ostajat eivät osta asuntoa, jossa ei ole kunnon nettiyhteyttä, jos alueella myytävissä asunnoissa on tarjolla vaihtoehtoja, Puhakka toteaa lopuksi.