Valokuituliittymän omistajana saat lisää älykkyyttä asumiseen

01/03/2021

Oletko haaveillut kiukaan päälle laittamisesta kesken kävelylenkin tai kodin lämmön ja ilmanvaihdon säätämisestä kesken mökkireissun?

Erilaisten asumisen mukavuuteen ja turvallisuuteen liittyvien laitteiden etäohjaus on kasvattanut lähivuosina suosiotaan, ja niin kutsuttu älykäs asuminen on yksi tämän päivän nousevista trendeistä. Langattoman WiFi-verkon ja etäyhteyden kautta ohjattavia kodinkoneita ja -laitteita alkaa olla tarjolla kohtuulliseen hintaan, mutta monelle kompastuskiveksi uuden teknologian hankkimisessa voi muodostua oman kodin nettiyhteys. Siinä kun ei välttämättä ole riittävästi tehoa ja nopeutta, jotta laitteet toimisivat niin kuin niiden pitäisi.

Kun kodista löytyy yhä useampia nettiyhteyttä tarvitsevia laitteita, vakain ja luotettavin yhteys on valokuitu, jonka tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton. Valokuidun avulla useampi henkilö sekä laite voi käyttää nettiyhteyttä ongelmitta yhtä aikaa ilman katkoja tai häiriöitä. Ja kun yhteyden kapasiteetin tarve tulevaisuudessa kasvaa entisestään uusien nettiin siirtyvien palveluiden myötä, valokuitu on ainut yhteys, jonka tekniikkaa ei tarvitse olla koko ajan päivittämässä. Valokuidussa nopeutta voi nostaa helposti jopa 10 000 Mbps:ään asti. Vertailukohtana mainittakoon, että tavallisessa mobiililiittymässä nopeuden vaihtelu on yleensä 1-300 Mbps:n välillä, 30-40 Mbps:n ollessa usein nopeuden keskiarvo.

Mikäli kiinnostuit erilaisten etäohjattavien kodin laitteiden hyödyntämisestä, katso listastamme esimerkkejä tämän päivän älykodin mahdollisuuksista:

1. Lisätty turvallisuus

Valvontakamerat

Erilaisten valvonta- ja turvakameroiden hinnat ovat lähivuosina tulleet huimasti alas, ja laadukkaan kameraratkaisun voi saada jo muutamalla sadalla eurolla. Jos etäyhteydellä halutaan esimerkiksi tarkastella kotipihan tapahtumia mökiltä käsin, tarvitaan nettiyhteydeltä sekä nopeutta että toimintavarmuutta. Mobiili- ja kaapeliyhteyksillä videokuvaan tulee helposti häiriöitä, mutta valokuitu mahdollistaa kuvan tallentamisen pilvipalveluihin ja sitä kautta videokuvan reaaliaikaisen tarkastelun jopa ulkomailta asti.

Ovien lukot

Erilaiset WiFi-ohjattavat älylukot tekevät tuloaan, ja markkinoilta löytyy myös kotimaisten valmistajien lukkoja, joiden avulla kodin ulko-ovi on mahdollista avata etänä vaikkapa remonttimiehelle tai joiden avulla vanhemmat voivat valvoa, milloin lapset tulevat kotiin.

Valaisimet

WiFi-ohjattavien valaisimien avulla kodin valaistusta on helppo säätää sekä kotona että etänä. Valaisimet voidaan ajastaa syttymään ja sammumaan haluttuna ajankohtana, jolloin kodista saadaan asutun näköinen esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Valaisimien etäohjaus lisää myös kodin esteettömyyttä, kun katkaisimia ei tarvitse käyttää ja valaisimien ohjaus onnistuu puhelimen avulla.

2. Energiatehokkuus

Pistorasiat

Tavalliseen pistorasiaan lisättävät älylaitteella ohjattavat WiFi-pistorasiat tuovat sekä energiatehokkuutta että turvallisuutta – enää ei tarvitse miettiä, jääkö jokin sähkölaitelaite päälle vai ei, sillä pistorasian avulla asian voi tarkistaa ja laitteet on helppo käynnistää sekä kytkeä pois päältä.

Lämmön ja veden säätely

Sähköpattereihin, vesikiertoisiin pattereihin sekä ilmalämpöpumppuihin on saatavilla monenlaisia älykkäitä ratkaisuja, kuten termostaatteja, releitä ja antureita, joiden avulla kodin lämpötilaa on helppo etäohjata ja jotka säätävät automaattisesti tavoitelämpötilaa esimerkiksi sen perusteella, onko kodissa ketään kotona vai ei. Osa järjestelmistä myös oppii asukkaiden viikkorytmin perusteella vaihtamaan talon lämpötilaa optimaaliseksi. Lämmön ja veden automaattinen säätely säästää sekä rahaa että pienentää asumisen hiilijalanjälkeä.

Ilmanvaihto

Älykkäässä ilmanvaihdossa hiilidioksidianturit ja ilmamääräsäätimet tutkivat kodin sisäilmaa ja säätävät ilmanvaihtoa saadun tiedon perusteella. Etäohjauksen avulla ilmanvaihdon tehoa sekä tuloilman lämpötilaa voidaan laskea esimerkiksi mökkireissun ajaksi energiatehokkaammaksi.

3. Asumismukavuus

Jääkaappi

Älykäs jääkaappi auttaa vähentämään ruokahävikkiä, sillä sen avulla voi tarkistaa jääkaapin sisällön puhelinta vilkaisemalla. Osa älykkäistä jääkaapeista pystyy myös kirjaamaan ylös elintarvikkeiden parasta ennen -päiväykset.

Kiuas

Etäohjattavat ja ajastettavat kiukaat ovat jo monelle tuttuja ja kenties älykodin tunnetuimpia laitteita. Älykäs kiuas on helppo laittaa päälle puhelimen applikaation avulla vaikkapa lenkin aikana, jolloin saunaan pääsee suoraan ilman, että hiki ehtii kuivua.

Ja mitä muuta?

Kahvinkeitin, robotti-imuri, robottiruohonleikkuri, tietoa etsivä älykaiutin… Tässä vain esimerkkejä tyypillisimmistä langattoman WiFi-verkon kautta toimivista laitteista, joita löytyy jo monen suomalaisen kotoa.

On selvää, että erilaisten älykkäiden laitteiden valikoima kasvaa koko ajan ja kodeistamme tulee kuin huomaamatta yhä älykkäämpiä. Siksi kannattaakin pohtia, millainen nettiliittymä vastaa oman kodin sekä tämänhetkisiä että tulevaisuuden tarpeita.