Internetin nopeustestit: näin mittaat liittymäsi nopeuden

28/10/2020

Oletko testannut nettiliittymäsi nopeutta internetin nopeustestien avulla? Eikö nopeus vastannut liittymäsi todellista nopeutta ja jäit miettimään, mistä tämä johtuu?

Jotta voit varmistua, että yhteytesi on sellainen, kun sinulle on luvattu, olemme koonneet yhteen muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla pääset mittaamaan liittymäsi nopeuden luotettavasti ja tarkasti.

Suosi nopeille liittymille tarkoitettuja nopeustestausohjelmia

Nopeuden testaamiseen suosittelemme omalle koneelle ladattavaa Speedtestin nopeustestausohjelmaa, jolla saa luotettavia tuloksia erityisesti nopeilla liittymillä. Ohjelma on saatavilla sekä Windowsille että Macille osoitteessa: https://www.speedtest.net/apps/desktop.

Tee testaus kiinteällä langallisella yhteydellä

Internetyhteys kannattaa tuoda reitittimeltä, modeemilta tai kuitupäätelaitteelta tietokoneelle Ethernet-kaapelin kautta, sillä langaton WiFi-yhteys on altis häiriöille. Omat WiFi-toistimet ym. vastaavat on syytä irrottaa testauksen ajaksi ja käynnistää reititin tai modeemi uudelleen ennen testiä.

Tietokoneen ja reitittimen tai modeemin välisen kaapelin on oltava hyväkuntoinen nopeustestiä tehdessä ja joskus pelkkä kaapelin vaihtaminen uuteen voi auttaa parantamaan yhteyttä. Varmista myös, että käytetty verkkokaapeli on vähintään CAT5e tai CAT6 tasoinen.

Jos haluat testata yhteyden langattomasti, huomaathan että langattoman verkon signaaliin vaikuttaa eniten modeemin/reitittimen ja tietokoneen välinen etäisyys ja käytetty WLAN-kanava. Esimerkiksi yleisimmin käytetty 2,4 GHz taajuusalue on ruuhkainen, koska siellä toimivat kaikki muut tavalliset laitteet, kuten pelikonsolien ohjaimet, BlueTooth-laitteet tai langattomat hiiret. 5 GHz taajuus on toistaiseksi vähemmän käytetty. Siinä yhteysnopeus on usein nopeampi, vaikka signaali heikkenee enemmän kuin 2,4 GHz taajuudella seinien läpi kulkiessa.

Muista, että käytettävien laitteiden ikä ja suorituskyky vaikuttavat tuloksiin

Tietokoneesi suorituskyky ja ikä vaikuttavat luonnollisesti nopeustestin tulokseen. Reitittimen, modeemin tai kuitupäätelaiteen sekä tietokoneen WiFi-vastaanottimen pitää olla nykyaikaisia ja pystyä käsittelemään suuria nopeuksia. Varmista, että testissä käytetyn tietokoneen verkkokortti kykenee käsittelemään testattavaa nopeutta (oli se sitten 200/200 Mbps, 500/500 Mbps, 1/1 Gbps tai jotain muuta). Päivitä laitteen ajurit tarvittaessa. Läppärillä testattaessa käytä laitetta aina verkkovirtaan kytkettynä, akkua käytettäessä virransäästö voi vaikuttaa tuloksiin.
Jos teet nopeustestin langottomasti, reitittimen tai modeemin langattoman verkon suorituskyky vaikuttaa WiFi-yhteyden mittaustuloksiin.

Esimerkiksi 5 GHz taajuusalueella toimivilla uudemmilla WiFi-modeemeilla voidaan mitata nopeus WiFi:n yli luotettavammin. Vanhemmat 2,4 GHz taajuudella toimivat modeemit eivät tue suurempia siirtonopeuksia. Jos sinulla on erittäin nopea liittymä, tutustu modeemisi ominaisuuksiin tarkasti, ja hanki tarvittaessa suorituskykyisempi päätelaite, jotta kiinteä yhteytesi on mahdollisimman hyvä myös langattomasti.

Eikö liittymäsi todellinen nopeus vastannut luvattua nopeutta?

Testasitko liittymäsi nopeuden, eikä tulos vastannut sitä nopeutta, joka sinulle oli luvattu?

Kupari- ja mobiililiittymissä liittymän nopeuden vaihteluväli voi olla todella suuri. Esimerkiksi 4G-liittymien luvattu normaali vaihteluvälin alaraja on yleensä 5 Mbps. Valokuituliittymässä vastaavanlaista ongelmaa nopeuden vaihtelun suhteen ei ole, sillä yhteyttä ei jaeta muiden kanssa, eikä se ole altis häiriöille samalla tavoin kuin muut yhteydet. Valokuituliittymissä nopeus onkin yleensä vähintään 100 Mbps tai 500 Mbps ja nopeutta saadaan nostettua helposti jopa 2000 Mbps tai tulevaisuudessa jopa 10 000 Mbps nopeuteen asiakkaan tarpeiden kasvaessa.