Kemiin suunnitteilla Täyskuituhanke: asukkailta kysellään kiinnostusta valokuituverkkoon

17/07/2020

Kemiin suunnitellaan hanketta, jonka myötä alueelle rakennetaan ultranopean nettiyhteyden mahdollistava valokuituverkko.

Kemin kaupungin elinvoimaisuuden ja infran kehittämisen kannalta hanke nähdään erittäin tervetulleena. Valokuituverkko mahdollistaa alueen asukkaille luotettavan internet-yhteyden ja sitä kautta parhaat mahdolliset edellytykset etätyöskentelyyn ja -opiskeluun sekä erilaisten digitaalisten peruspalveluiden hyödyntämiseen.
Hankkeen takana ovat Kemin alueen vesi- ja sähköverkosta vastaava Kemin Energia ja Vesi sekä valokuitutoimija Adola Oy Täyskuitu-brändillään. Yhteisrakentamisesta saadaan etuja sekä alueen asukkaille ja ympäristölle, kun kaivuutöitä ei tarvitse tehdä useita kertoja peräkkäin vaan samaan kaivantoon saadaan yhdellä kertaa sekä sähkö- että valokuitukaapelit.

Kemin Energian ja Veden toimitusjohtaja Mikko Kangasniemen mukaan valokuituhanke on erittäin positiivinen asia kuntalaisille: ”Kartoitamme rakentamisessa erilaisia yhteistyömahdollisuuksia.”

Valokuitu mahdollistaa monipuolisemman internetpalveluiden käytön. Valokuidun kautta niin televisio- kuin suoratoistopalveluiden käyttö paranee ja monipuolistuu. Huippunopean yhteyden ansiosta kuvanlaatu on aina paras mahdollinen ja palveluiden käyttö on miellyttävää. Nettipohjaisten palveluiden suosio kasvaa, mikä näkyy myös erilaisten palveluiden siirtymisenä nettipohjaisiksi. Valokuituyhteys tuo toimivuutta esimerkiksi etälääkäripalveluihin, reaaliaikaiseen pelaamiseen ja videopuheluihin.

”Valokuitu on markkinoilla olevista tietoliikenneyhteyksistä nopein ja toimintavarmin. Valokuituyhteyttä ei jaeta naapureiden kesken eikä yhteyden laatuun vaikuta sää tai asuinpaikan maantieteellinen sijainti. Valokuidun kautta toimivalla nettitelevisiolla pääsee lisäksi eroon antennitelevision sääherkkyydestä ja heikosta signaalista.”, kertoo Adola Oy:n toimitusjohtaja Tommi Vilhunen valokuidun hyödyistä.

Valokuituverkon rakentaminen Kemiin riippuu alueen asukkaista. Verkkoa päästään rakentamaan, mikäli tarpeeksi moni on halukas tilaamaan valokuituliittymän kotiinsa, taloyhtiöönsä tai yritykseensä. Hankkeen aikataulu riippuu kiinnostuksen tasosta. Jos kiinnostusta valokuituverkolle löytyy, voidaan yhteisrakentaminen aloittaa mahdollisesti jo tänä syksynä tai ensi keväänä. Toteutuessaan hanke olisi arviolta suurusluokassaan noin 10 miljoonan euron investointi Kemin alueelle.

Kemin Kaupunginjohtaja Tero Nissinen kommentoi hanketta seuraavasti ”Hienoa, että Kemin seudulle on suunnitteilla alueen kehittämistä ja elinvoimaisuutta edistävä valokuituhanke. Tämä tuo asukkaille lisää mahdollisuuksia hyödyntää erilaisia palveluja ja teknologiaa sekä työssä että vapaa-ajalla. Tämä mahdollistaa myös yrityksille ja yrittäjille kehittää omia palveluja ja tarjoamaa.”

Kemin asukkaita pyydetäänkin nyt jättämään alustavan kiinnostuksensa valokuituliittymästä Täyskuidun lomakkeen kautta osoitteessa: www.tayskuitu.fi/kemi Kiinnostuksen osoittaminen ei velvoita asukasta liittymän tilaukseen.
Kemin hankkeen lisäksi valokuiturakentamista on tarkoitus laajentaa myös alueen lähikuntiin.