Miksi valokuitu? – Kolme tärkeää syytä valita valokuituyhteys

24/06/2020

Miksi valokuitu on paras mahdollinen valinta kodin tai konttorin internetyhteydeksi? Mitkä ovat sen hyödyt verrattuna muihin liittymävaihtoehtoihin ja mikä tekee siitä niin ylivertaisen?

Valokuituyhteyttä voi parhaiten kuvailla sanoilla: nopea, toimintavarma ja tasalaatuinen. Se on tulevaisuuden yhteys, jossa kapasiteetti ei tule loppumaan kesken seuraavaan pariin vuosikymmeneen.

Onko todella näin? Syvennytäänpä aiheeseen tarkemmin.

1. Valokuitu on todistetusti nopea

Olet kenties mitannut nettiyhteytesi nopeutta mobiililiittymälläsi ja ihmetellyt testissä saamiasi vaihtelevia tuloksia. Tämä johtuu siitä, että mobiilidatan käyttö on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Verkoissa on paljon käyttäjiä yhtä aikaa, ja suuria määriä dataa liikkuu samoihin aikoihin: työpaikan etäkokousyhteyksiä käytetään päivisin ja suoratoistopalvelujen tarjontaa katsotaan iltaisin. Yksi merkittävä syy mobiiliyhteyksien nopeuden vaihteluun ja hitauteen onkin juuri käyttäjämäärän kasvu. 4G-verkkoa ei ole pystytty kehittämään samassa tahdissa kuin käyttäjien ja datan määrä on kasvanut.

Suomessa puhelinliittymien internetyhteyksien nopeudet ovat yleensä 1 – 300 Mbit/s välillä. Nopeuteen vaikuttaa sijainti, käyttäjien määrä ja verkkotekniikka. Käytännössä vaihteluväli voi olla todella suuri. 4G-liittymien luvattu normaali vaihteluvälin alaraja on yleensä 5 Mbit/s.

Valokuidussakin on vaihteluväli, mutta se on käytännössä hyvin pieni. Nopeutta valokuituyhteydessä on yleensä vähintään 100 Mbit/s tai 500 Mbit/s ja nopeutta saadaan nostettua helposti 1000 Mbit/s tai jopa 2000 Mbit/s nopeuteen. Kun käyttötarpeet kasvavat, voidaan nopeutta tulevaisuudessa nostaa tästäkin enemmän. Ja mikä parasta, tilaamasi valokuituliittymä jaetaan vain oman kiinteistösi käyttäjien kesken. Kukaan muu ei tule syömään sinun kaistaasi, kuten yhteisessä mobiiliverkossa tapahtuu.

Valokuidun nopeuksiin ei päästä myöskään perinteisellä kupariyhteydellä. Mitä pidemmän matkan tieto kulkee kuparikaapelia pitkin, sitä alhaisemmiksi yhteysnopeudet jäävät. Esimerkiksi VDSL2-tekniikalla toteutetun FTTC-yhteyden maksiminopeus voi olla yli 100 Mbit/s, jos kupariverkon osuus on riittävän lyhyt, enintään muutamia satoja metrejä.

2. Valokuitu on toimintavarma kaikissa olosuhteissa

Valokuidussa tieto liikkuu suojatussa kaapelissa maan sisällä. Valokuitu ei kuormitu käytöstä, häiriydy säiden vaihtelusta, joudu katveeseen tai kärsi heikosta signaalista kuten langaton yhteys. Se on myös pitkäikäinen, sillä valokuidun eliniäksi arvioidaan jopa 50 vuotta.

Teknologiansa ansioista valokuidussa tiedonsiirto tapahtuu tasaisesti ilman viivettä. Valokuitu onkin tällä hetkellä ainoa olemassa oleva viiveetön tiedonsiirtotekniikka. Isojenkin tiedostojen siirtäminen onnistuu vaivatta ja striimaus eli suoratoisto tapahtuu ilman yhteysongelmia.

Valokuidun tarjoama toimintavarmuus on tärkeä monissa eri netin käyttötarkoituksissa: Pelistriimauksen hyvä toimivuus tekee videopelaamista nautittavampaa ja yhteyden luotettavuus tuo mielenrauhaa esimerkiksi silloin kun internetyhteyttä käytetään kiinteistön turvallisuusvalvonnassa. Toimintavarman ja nopean valokuidun avulla voit lisäksi etäohjata monia kiinteistösi laitteita kuten ilmalämpöpumppua tai saunan kiuasta. Älytalot tarvitsevat luotettavan nettiyhteyden.

3. Valokuituverkko on myös tulevaisuuden verkko

Valokuituverkko on jo levittäytynyt ympäri Suomen, ja valokuidun saatavuus paranee jatkuvasti. Joka kesä maahan kaivetaan lisää valokuitukaapelia.

On puhuttu pitkään, että 5G-tekniikka mullistaa tulevaisuuden tiedonsiirron, mutta vielä ei tiedetä, milloin 5G-verkko on tulossa maaseudulle ja haja-asutusalueelle. Tosiasiahan on, että edes 4G-verkkoakaan ei ole kaikkialla tarjolla. Ja mitä tulee 5G-verkkoon, sekin toimii valokuidun ansiosta.

Nopeampia internetyhteyksiä on turha odotella tulevaisuuteen, sillä tarve nopeille yhteyksille on jo nyt olemassa. Esimerkiksi pelien striimauspalvelut, virtuaalitodellisuus (VR-lasit ja sovellukset) sekä suoratoistopalvelujen yhä suurempi tarkkuus (4K- tai jopa 8K-sisältö) vaativat toimiakseen suuren tiedonsiirtonopeuden. Terveydenhuollossa etähoito ja etädiagnosointi tulevat lisääntymään ja vakiintumaan yhdeksi palveluksi kotihoidossa. Toimiva nettiyhteys onkin tämän päivän ja tulevaisuuden palveluiden käyttävyyden kannalta elinehto.

Kunnille ja kaupungeille valokuituverkko on tulevaisuutta ajatellen tärkeä paikkakunnan vetovoiman kasvattaja ja digisyrjäytymisen ennaltaehkäisijä. On tärkeä, että ihmisillä on asuinpaikasta riippumatta mahdollisuus ruuhkattomaan ja toimivaan internetyhteyteen ja sitä kautta mahdollisuus tehdä töitä ja opiskella omalla paikkakunnalla.

Valokuituyhteys on myös sijoitus tulevaisuuteen kodin tai kiinteistön arvoa ajatellen. Tontille tehty kuituvaraus helpottaa tonttikauppaa ja kotiin vedetty yhteys nostaa kiinteistön jälleenmyyntiarvoa. Uudelle omistajalle tai vuokralaiselle hyvä internetyhteys voi olla ratkaiseva tekijä kiinteistön valinnassa varsinkin, kun etätyöskentely ja -opiskelu ovat kasvamaan päin.

Miksi valitsisit Täyskuidun?

Tutustu tarinaamme ja arvoihimme nettisivujemme Yritysosiosta. Se, mikä erottaa meidät muista toimijoista on tarjoamamme valokuitu. Täyskuitu ei ole koskaan ns. puolikuitua, jossa valokuituyhteys muuttuu matkan varrella tavalliseksi puhelinjohdossa kulkevaksi kupariyhteydeksi. Puolikuidussa yhteytesi on oikeasti laajakaistayhteys, joka toimii esimerkiksi VDSL2 -yhteystekniikalla eikä sen ominaisuudet vastaa Täyskuidun ominaisuuksia. Täyskuitu on aina täyttä valokuitua alusta loppuun saakka.

Meillä on tällä hetkellä valokuituhankkeet käynnissä Siikajoella, Oulun Haukiputaalla ja Kellossa, Kouvolan Myllykoskella sekä Kemissä. Tutustu tarjoamiimme palveluihin tarkemmin aluekohtaisilla sivuillamme.